Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Hoe wordt in een libertarische samenleving voorkomen dat er feodale staten ontstaan?

0 stemmen
gevraagd 2 augustus 2012 in Libertarisme door Karel Staal (111 punten)
Als privaat grondbezit mogelijk is, is het mogelijk om de bewoners van deze grond een contract te laten ondertekenen met allerlei voorwaarden. Op deze manier ontstaat er een neo-feodale staat zonder inspraak van de bewoners (tenzij zij verhuizen). Hoe valt dit te voorkomen?
   

1 Antwoord

0 stemmen
beantwoord 2 januari 2013 door murray_roodbaard (252 punten)
bewerkt 19 mei 2013 door murray_roodbaard
Libertariers zien geen reden dit te voorkomen.

Prive-bezit is prive-bezit. Als een persoon op rechtmatige wijze een grondgebied heeft verkregen (hetzij door legale handel, hetzij door homesteading) dan bepaalt hij wat er wel of niet gebeurt op dat grondgebied. Eventuele bewoners dienen zijn voorwaarden te accepteren, of anders inderdaad te verhuizen.

Er is in wezen weinig verschil tussen een eigenaar van land die beslissingen over dat landgebied neemt, of een eigenaar van een groot huis die kamers verhuurt en de regels bepaalt. Eigendom is eigendom.

Let wel, in het verleden zijn mensen meestal helemaal niet op legale, morele wijze aan hun grond gekomen, maar door middel van geweld en onderdrukking. Dat is dus niet te vergelijken met de situatie die ik hierboven schets. Het is dan ook niet "neo-feodaal" te noemen.
Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...