Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Is anarchisme hetzelfde als het libertarisme?

0 stemmen
gevraagd 22 oktober 2011 in Anarchisme door Infinity (376 punten)
Is anarchisme hetzelfde als het libertarisme?
   

1 Antwoord

0 stemmen
beantwoord 22 oktober 2011 door Infinity (376 punten)
bewerkt 25 oktober 2011 door Infinity

Dit is eigenlijk een ingewikkelde vraag, omdat de term "libertarisme" zelf twee zeer verschillende betekenissen heeft. In Europa in de 19e eeuw, was het libertarisme een populair eufemisme voor links-anarchisme. De term sloeg echter niet echt aan in de Verenigde Staten.

Na de Tweede Wereldoorlog stelden veel Amerikaanse pro-vrije markt intellectuelen zich op tegen het traditionele conservatisme en zochten naar een nieuw label om hun positie te beschrijven, welke uiteindelijk "libertarisme" werd. ("Klassiek liberalisme" en "markt liberalisme" zijn alternatieve namen voor dezelfde essentiële positie.) Het resultaat was dat in twee verschillende politieke culturen die zelden communiceerden met elkaar, de term "libertarisme" werd gebruikt in twee zeer verschillende manieren. Tegenwoordig heeft in principe het Amerikaanse gebruik de volledige academische politieke theorie overgenomen (waarschijnlijk als gevolg van Nozick's invloed), maar het Europese gebruik is nog steeds populair bij veel links-anarchistische activisten in zowel Europa als de VS.

De begripsverwarring werd verder bemoeilijkt toen een deel van de vroege na-oorlogse Amerikaanse libertariërs vastgesteld hadden dat de logische consequentie van hun mening in feite een variant van het anarchisme was. Zij hebben de term "anarcho-kapitalisme" aangenomen om zich te onderscheiden van het meer gematigde libertarisme, maar over het algemeen waren zij nog steeds gelukkig zich te identificeren met de bredere libertarische vrije markt beweging.

Vertaald uit Anarchist Theory FAQ van Bryan Caplan door Infinity
http://econfaculty.gmu.edu/bcaplan/anarfaq.htm

Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...