Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Haat je de staat, of vind je het slechts inefficient?

0 stemmen
gevraagd 16 maart 2013 in Filosofie door murray_roodbaard (252 punten)
Hoe je als libertarier staat tegenover de staat, bepaalt vaak hoe je staat tegenover kernbegrippen als vrijheid en dwang.
   

1 Antwoord

0 stemmen
beantwoord 11 juni 2013 door Infinity (376 punten)
Wanneer je de staat haat, hang je er een (emotioneel) waardeoordeel aan, terwijl je niets aan de situatie kan veranderen. Het beste lijkt mij de staat zoveel mogelijk proberen te negeren en agressieloze alternatieven te gebruiken, steunen en starten.

Is dit ongeveer wat je bedoelde?
opmerking gemaakt 12 juni 2013 door murray_roodbaard (252 punten)
Nee.

Jij hebt het over wat je zou moeten doen. Mijn stelling is wat je van de staat zou moeten vinden.

Als je de staat haat, is dat omdat je haat wat het representeert. Als je het slechts "inefficiënt" vindt, betekent dat, dat als de staat maar efficiënter zou zijn, je er minder problemen mee zou hebben.

Het eerste is een oordeel vanuit moraliteit en leidt stelselmatig tot anarchokapitalisme. Het tweede is een utilitaristisch oordeel en leidt meestal tot minarchisme of zelfs neo-liberalisme. Met het utilitaristisch oordeel kun je nooit consistent tegen initiatie van dwang en voor vrijheid redeneren.

Murray Rothbard heeft hier al eens over geschreven, dat vele zogenaamde "libertariers" de staat niet haten, en dan ook vaak weinig principes hebben.
Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...