Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Hoe kan ik anoniem Bitcoin gebruiken? (handleiding)

0 stemmen
gevraagd 6 april 2013 in Cryptografie door Infinity (376 punten)
Hoe kan ik mijn IP adres verbergen? Wat kan ik doen om te zorgen dat een Bitcoin niet naar mij traceerbaar is?
   

1 Antwoord

0 stemmen
beantwoord 6 april 2013 door Infinity (376 punten)
bewerkt 16 mei 2015 door Infinity
 
Beste antwoord

Een praktische handleiding om van pseudonimiteit naar anonimiteit te gaan met Bitcoins.

Voor het waarom achter deze stappen zie: Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

1. Stel je Bitcoinprogramma (wallet) in om betalingen te ontvangen

Algemene punten:

 • In het belang van anonimiteit is het verstandig om voor iedere te ontvangen betaling een nieuw ontvangstadres in je portefeuille (wallet) te gebruiken. Adverteer deze adressen ook niet ergens publiekelijk.
 • De gehele transactiegeschiedenis in de Bitcoin blockchain is publiekelijk opvraagbaar. Om te kijken of er een transactie naar jouw ontvangstadres is, hoef je je IP-adres dus niet te anonimiseren. Anonimiseren is alleen van belang bij het verzenden van Bitcoins zoals we later zullen zien.

Programma's:

 • Blockchain.info Wallet: Dit is de makkelijkste en snelste optie. Ook heeft dit programma een optie voor mixen ingebouwd, wat ook nog van pas kan komen (zie stap 4). Installeer de My Wallet browser extensie in je Tor Browser Bundel. Maak daarna een wallet aan zonder e-mailadres.
 • Bitcoin-Qt Core: Het Bitcoin-Qt programma kan gewoon zoals normaal geïnstalleerd worden. Laad de blockchain eerst helemaal voordat je Bitcoins gaat versturen.

  Zet bij Opties > Weergeven > "Coin Control" aan. Bij het verzenden van transacties kun je dan kiezen vanaf welke specifieke adressen in je portefeuille je je coins wilt versturen. Dit bevordert natuurlijk je anonimiteit.

Dat was het! Nu kun je betalingen ontvangen op de adressen in deze wallets.

2. Bitcoins anoniem aanschaffen

De gehele transactiegeschiedenis van iedere Bitcoin is publiekelijk beschikbaar. Mocht je anoniem willen blijven, zorg dan dat je bij de aanschaf van Bitcoins geen persoonlijke sporen achterlaat (bankoverschrijvingen en dergelijke) en het ontvangstadres nergens anders adverteert.

Klik hier voor een uitleg om anoniem Bitcoins aan te schaffen.

De meest anonieme Bitcoins kunnen trouwens vergaard worden door zelf Bitcoins te gaan minen. Deze coins bevatten namelijk nog geen transactiegeschiedenis.

3. Bitcoins anoniem versturen

In de blockchain wordt alleen opgeslagen dat een bepaalde hoeveelheid coins op een bepaalde tijd van de ene portefeuille naar de andere gaat. Het IP adres wordt hierbij niet opgeslagen. Toch is het van belang bij het versturen toch Tor te gebruiken. Sites als blockchain.info slaan namelijk het IP adres op waarvan zij voor het eerst van die transactie gehoord hebben. Mocht iemand dus net zoals zij met heel veel bitcoin clients verbonden zijn, is er een vrij grote zekerheid dat het IP adres klopt. Ook als iemand je internet afluistert is natuurlijk te zien of een transactie van jou afkomt.

Voor extra veiligheid zorg je wanneer je willekeurige sites bezoekt via Tor tijdens het versturen van een transactie, zodat uitgaand Tor verkeer niet specifiek gekoppeld kan worden aan een Bitcoin transactie.

Wanneer je Tor geïnstalleerd hebt, kun je de volgende stappen volgen om Tor in te stellen voor:

 • Blockchain.info Wallet: Deze heb je al anoniem geïnstalleerd in stap 1. Gebruik SharedCoin voor het verzenden van bitcoins in deze wallet voor nog meer privacy, zie ook stap 4.
 • Bitcoin-Qt: Tor gebruiken via het Bitcoin-Qt programma doe je via: Instellingen -> Opties -> Netwerk -> SOCKS proxy. Deze staat standaard al ingesteld voor gebruik met Tor, dus aanvinken en Bitcoin-Qt opnieuw opstarten is hiervoor genoeg.

  Let op: Doe dit pas na het laden van de blockchain. De blockchain is op dit moment namelijk 5+ gb en om deze onnodig via het vrijwilligersnetwerk Tor te laden is natuurlijk niet netjes.

Offline papieren transancties:
Door via bijvoorbeeld het Armory programma je wallet/portefeuille voor offline gebruik uit te printen, is het mogelijk deze print als "cash" te gebruiken. Hierin zit namelijk de privésleutel waardoor iemand anders bij de Bitcoins kan. Wanneer je deze als PDF print, kun je deze zelfs gemakkelijk over het internet versturen.

4. Bitcoins anonimiseren (mixen)

Wanneer je niet-anonieme Bitcoins in bezit hebt, kun je deze door een mixservice laten mixen. Iedereen die dit doet ziet hun Bitcoins "op een hoopje gegooid worden" en krijgt dan hetzelfde bedrag terug, maar dan in andere coins verspreid over willekeurige momenten. Dit is helaas wel via een derde partij die u moet vertrouwen en er wordt meestal een toeslag gerekend. Een voorbeeld hiervan is Bitcoin Fog en deze is alleen bereikbaar via Tor.

Een makkelijkere oplossing is via het CoinJoin mechanisme, waarbij je je Bitcoins in eigen beheer houdt en alleen de ontmoeting met andere gebruikers door een derde laat regelen. Het bekendste voorbeeld hiervan zit standaard in de Blockchain.info wallet: SharedCoin. Dit werkt heel simpel, verzend de transactie via SharedCoin naar een adres van jezelf en kies hoe vaak CoinJoin toegepast moet worden. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.

5. Bitcoins verkopen voor cash euro's

Dit werkt natuurlijk omgekeerd als het Bitcoins via cash aanschaffen. Zoek via LocalBitcoins.com iemand die Bitcoins wilt ruilen tegen cash. Het is hierbij wel zo dat je je adres moet prijsgeven, maar vaak is het ook mogelijk een ontmoeting ergens op een publieke plek te regelen.

Extra: Wat gaat de toekomst brengen?

 • Waar het mixen geen garantie geeft voor complete anonimiteit, geeft het Open-Transactions protocol dit wel. Complementair aan Bitcoin maakt dit anonieme transacties mogelijk. Dit werkt via hetzelfde principe als de offline papieren transacties zoals hierboven beschreven maar dan digitaal.
  Andere voordelen van dit systeem zijn dat in tegenstelling tot Bitcoin transacties direct verwerkt worden. Omdat het "off-chain" werkt ontlast het ook nog eens de Bitcoin blockchain. Kortom, ook ideaal voor microbetalingen en zelfs meer ingewikkelde contracten zijn mogelijk! Bekijk ook deze video met uitleg.
 • Er wordt gewerkt aan een variant van Bitcoin genaamd ZeroCash die het mixen aan het blockchain protocol zelf toevoegt, zodat een derde partij niet meer nodig is. Het wetenschappelijk onderzoek naar de zogenaamde zero-knowledge proofs die hiervoor nodig zijn, is echter nog in volle gang. Omdat dit in tegenstelling tot Open-Transactions met een blockchain is, geeft dit de meest mogelijke veiligheid.
 • De in ontwikkeling zijnde cryptografische munt Ethereum biedt de mogelijkheid om een eigen "sub-currency" te maken. Zo'n munt in Ethereum zou dus ook de hierboven genoemde ZeroCash mogelijkheden kunnen herbergen, oftewel een anonieme munt. De ontwikkelaars van Ethereum hebben al aangegeven met het Open-Transactions team samen te willen werken en ook ZeroCash is al benaderd. In hoeverre dit mogelijk zal zijn, moet in de toekomst nog blijken omdat de bijbehorende cryptografie veel rekenkracht kost.
opmerking gemaakt 5 februari 2016 door Ether (100 punten)
Dit is een mooi artikel. complimenten. Graag wil ik deze link hier achter laten: https://www.etherkopen.nl, veel leesplezier. Overigens zijn er reeds meer anoniemere coins zoals bijvoorbeeld Dash en Monero.
opmerking gemaakt 23 februari 2016 door Ether (100 punten)
En niet te vergeten de oude vertrouwde guldens: https://www.guldenskopen.nl. Het guldens project is goed bezig, ze hebben net een nieuwe app gelanceerd in de apple store en hun android app is in ontwikkeling. Ziet er goed uit.
opmerking gemaakt 8 november 2016 door Fabian Leferink (100 punten)
Goed artikel! Ik gebruik https://coinmixer.se/nl/ om te anonimiseren (mixen) en om anoniem betalingen mee te doen. Deze site is ook volledig in het Nederlands.
Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...