Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Wat is Tor? Hoe werkt het anoniem, versleuteld en censuurvrij internetten?

0 stemmen
gevraagd 23 november 2011 in Cryptografie door Infinity (376 punten)
Wat is Tor? Hoe werkt het anoniem, versleuteld en censuurvrij internetten?
   

2 Antwoorden

0 stemmen
beantwoord 23 november 2011 door Infinity (376 punten)
bewerkt 4 februari 2012 door Infinity

Hoe werkt Tor (The Onion Router)?

Onion routing is gebaseerd op vrijwilligers die hun internetbandbreedte beschikbaar stellen voor anderen. Dit gebeurt via het programmaatje Tor. Deze voorziet datapakketjes van encryptie en leidt die door minimaal drie andere willekeurige computers van verschillende vrijwilligers.

Iedere keer dat data doorgestuurd wordt, vertelt de verzender niet wie de eerdere afzender is (laat staan wie de originele auteur is). Ook wordt de data bij iedere communicatie voorzien van een extra laag encryptie (vandaar de naam ‘onion’).

Tor is dus een gateway om met uw reguliere programma’s anoniem en met encryptie te internetten.

Hoe Tor werkt

 

Etiquette & Snelheid

Omdat het Tor netwerk gebaseerd is op vrijwilligers die bandbreedte doneren, wordt u gevraagd geen grote bestanden te downloaden. Laat staan peer-to-peer downloads over het netwerk te routeren. Hiervoor zijn bijvoorbeeld GNUnet of I2P beter geschikt.

Daarnaast zal u merken dat het surfen vrij langzaam zal gaan. Een website laden kan makkelijk 30 seconden tot een minuut duren.

Waarschuwing

U bent niet anoniem:

  • als uw computerprogramma niet alle communicatie door Tor leidt (door bijvoorbeeld plugins).
    Gebruik een speciale sessie in uw browser of de speciale Tor Browser bundel om dit te voorkomen.
  • als u een site, die een ‘cookie’ bij u opslaat, niet-anoniem bezoekt en daarna anoniem.
    Gebruik een speciale sessie in uw browser of de speciale Tor Browser bundel om dit te voorkomen.
  • als u uw informatie niet versleutelt én de site/server die u via Tor bezoekt/gebruikt niet uw eindpunt is. Zo kunnen bijvoorbeeld e-mails door de mailserver-beheerder gelezen worden, chatgesprekken door de chatserver-beheerder of berichten op sociale netwerken door de webmasters, etc.
    Dit is op te lossen door uw e-mails te versleutelen en uw chats te versleutelen. Op deze manier kan u er zeker van zijn dat alleen de door u bedoelde ontvanger het bericht kan lezen.
  • als u een niet versleutelde site bezoekt (http:// in plaats van https:// in de adresbalk) kan al uw communicatie ingezien worden wanneer deze zich tussen het Tor netwerk en de website bevindt (zie de rode lijn in de afbeelding hierboven).

Hidden Services: Een verborgen internet

Naast Tor te gebruiken als dekmantel voor het gewone internet, kunt u Tor ook gebruiken om het “verborgen internet” van Tor te bezoeken. Deze verborgen diensten zijn websites met adressen als http://duskgytldkxiuqc6.onion/ en zijn alleen bereikbaar wanneer u surft via Tor. Deze websites zijn net als al het andere Tor verkeer ontraceerbaar en kunnen dus niet herleidt worden naar de hoster, de eigenaar of een locatie.

tor2web
De website tor2web geeft u de mogelijkheid om verborgen websites te bezoeken, zonder verbonden te zijn met het Tor netwerk. Vervang hiervoor de .onion op het einde van het adres met .tor2web.org
Het adres van hierboven wordt dan: http://duskgytldkxiuqc6.tor2web.org

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op: https://www.torproject.org/

Installatie

Een installatie handleiding vind u hier.

opmerking gemaakt 17 maart 2017 door Lester (101 punten)
Zeer duidelijk geschreven. Hoewel de officiële TOR website goed in elkaar steekt is Nederlandse uitleg toch altijd fijn.

Via een artikel over TOR kwam ik uit bij een VPN. Dit leek mij eerlijk gezegd een betere keus dan TOR omdat je meer controle over de uiteindelijke IP-locatie hebt.

Bij deze VPN kan je zelfs <a href="http://vpnservice.nl/reviews/nordvpn/">TOR en VPN tegelijk</a> gebruiken. Of is dat onzin?
–2 stemmen
beantwoord 18 augustus 2014 door Peter (100 punten)

Inmiddels is Tor ook niet meer veilig gebleken. Voor de gewone man zul je zeker anoniem en ontraceerbaar zijn, voor inlichtingen diensten niet. zie ook: Wat is Tor

opmerking gemaakt 20 augustus 2014 door Infinity (376 punten)
Tor is zo veilig als de persoon die het gebruikt en zo ver bekend is het niet gekraakt. Natuurlijk zijn er risico's bij de data die je binnenhaalt, maar dat valt buiten het "Threat Model" van Tor. Mocht je een hele hoge mate van veiligheid nodig hebben zou ik aanraden je eerst flink in te lezen op de alle technologieën die je gebruikt en zaken als Operational Security (OPSEC).

Wanneer je het doelwit van een inlichtingendienst bent, heb je sowieso een probleem en niet alleen digitaal.
Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...