Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

0 stemmen
gevraagd 19 januari 2012 in Cryptografie door Heisenberg (187 punten)
   

1 Antwoord

0 stemmen
beantwoord 10 maart 2012 door Infinity (376 punten)
bewerkt 7 maart 2014 door Infinity

In het kort zijn bitcoins een peer-to-peer versie van elektronisch geld. Zoals we weten vanuit de Oostenrijkse economische school is geld een ruilmiddel. Of dit geld nu munten, goud, papier, sigaretten of een cryptografische sleutel is, maakt dus niet uit. De markt zal bepalen of Bitcoins een succes worden of niet.

Ik zal hier kort maar krachtig de technische kant behandelen van Bitcoin. In principe is het een samenvatting van de paper van Satoshi Nakamoto uit 2009.

Hoe werkt het technisch gezien?

Een bitcoin is een ketting van digitale handtekeningen. Wanneer een coin naar de volgende eigenaar gaat, gebeuren de volgende zaken:

  1. De transactiegegevens (digitale handtekeningen) zoals die bij de oorspronkelijke eigenaar waren, worden samen met de publieke sleutel van de nieuwe eigenaar gehashed.
  2. Deze hash wordt getekend door de oorspronkelijke eigenaar met zijn privé sleutel. Deze sleutel heeft dus niemand anders en op deze manier kan alleen de oorspronkelijke eigenaar het geld uitgeven.
  3. De coin is nu dus onomkeerbaar van eigenaar verwisseld. De ontvanger kan verifiëren of dit correct is gegaan, door de handtekeningen te controleren aan de hand van de publieke sleutel van de betaler. Ook kan hij verfiëren of alle eerdere transacties met die munt correct zijn verlopen.

Een eigenaar kan hierbij zoveel portefeuilles/sleutelparen aanmaken als die zelf wilt.

Nu is het systeem nog steeds niet af, want munten kunnen dubbel uitgegeven worden. Dit kan alleen opgelost worden door één grote database die alle transacties bevat. Bij Bitcoin is deze database peer-to-peer, wat wil zeggen dat iedere gebruiker deze kan delen en bezitten. Wanneer je Bitcoin voor het eerst gebruikt, download het programma deze data en gaat dan ook narekenen of alle handtekeningen kloppen. Dit is om te controleren of je de juiste data ontvangt. Je ontvangt altijd de meest recente data. Verder is het niet per se nodig om alle data na te calculeren, zolang het netwerk je de juiste aanreikt. Dit is natuurlijk handig voor mobiele apparaten en dergelijke.

Hoe worden Bitcoins gemaakt?

Bitcoins worden "gemined" (gemijnd) door computers. Wil je officiële Bitcoins en accepteer je de reeds bestaande transactiegeschiedenis, kun je een zogenaamd mining-programma gebruiken die cryptografische calculaties gaat maken om zo een geschikte bitcoin te verkrijgen. Deze calculaties zijn moeilijk zodat het veel middelen vergt. Ook werkt het algoritme zo, dat er maar maximaal 21 miljoen bitcoins gemaakt kunnen worden. Dit maakt Bitcoins schaars en een geschikt ruilmiddel.

Hoe werkt het economisch gezien?

  • Transactiekosten zijn vrijwel niet aanwezig. Wel kun je een honorarium betalen aan de miner en het netwerk dat je transactie verwerkt.
  • Er kunnen maar maximaal 21 miljoen bitcoins gemaakt kunnen worden.
  • Een bitcoin is op te delen tot acht plaatsen na de komma.

Zijn er ook nog gevaren?

Ja, wanneer een aanvaller meer dan 50% van alle deelnemers aan het Bitcoin netwerk bezit, zou hij valse handtekeningen goed kunnen keuren.

Geavanceerd

Zijn er nog andere applicaties?

Hoe zit het met de privacy?

De gehele transactiegeschiedenis van iedere Bitcoin is dus publiekelijk beschikbaar. Mocht je anoniem willen blijven, zorg dan dat je bij de aanschaf van Bitcoins geen persoonlijke sporen achterlaat (bankoverschrijvingen en dergelijke) of het adres niet ergens adverteert. Klik hier voor een uitleg om anoniem Bitcoins aan te schaffen.

Technisch gezien geldt dat het netwerk in de transactiedatabase alleen opslaat dat een bepaalde hoeveelheid coins op een bepaalde tijd van de ene portefeuille naar de andere gaat. Wie er achter een portefeuille (cryptografische code) zit is dus niet zichtbaar.

Een mogelijke aanval zou echter zijn om met zoveel mogelijk Bitcoin cliënten tegelijk verbinding te maken, om zo te een link te kunnen leggen tussen uitgevoerde transacties en IP-adressen. Dit geldt dus voor het versturen van Bitcoins en niet het ontvangen, omdat je daarvoor niet online te zijn aangezien dit wordt verwerkt door het netwerk. Normaal blijft een cliënt up-to-date met het netwerk doordat het verbonden is met acht anderen, waardoor je niet met zekerheid kan zeggen of die andere nu simpelweg een transactie doorstuurt of deze zelf heeft uitgevoerd. Wanneer je dus met heel veel anderen verbinding maakt, zou dit wel kunnen. Mocht je er absoluut zeker willen zijn dat dit niet gebeurd, kun je via Tor verbinding maken bij het versturen van transacties (Instellingen -> Opties -> Netwerk -> SOCKS proxy).

Kan ik Bitcoin anoniem gebruiken?

Ja, maar dit vereist wel wat moeite. Bekijk de handleiding hier.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

  • De ZeroCoin extensie om Bitcoins (of een daarvan afgeleide munt) te anonimiseren zonder een derde partij.
  • De 2e generatie gedecentraliseerde munten zijn in ontwikkeling. Naast regulier gebruik, kun je hiermee vrijwel alle scripts in een blockchain plaatsen. Denk aan contracten, financial exchanges, crowdfunding, company governance, contracten en andere overeenkomsten.

 

Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...