Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Wat gebeurt er met de armen die zich geen beveiliging kunnen veroorloven in een anarchistische samenleving?

0 stemmen

1 Antwoord

0 stemmen
beantwoord 20 februari 2012 door Hendrik Brouwer (115 punten)

Ik ben geen anarchist, wél een Anarcho Kapitalist. Ik kan je vanuit dat standpunt uitleggen waarom armen zich wél beveiliging kunnen veroorloven in een Anarcho Kapitalistische samenleving.

Een kans op de arbeidsmarkt
Dankzij het ontbreken van een minimum loon zullen vele armen een baan kunnen vinden, waardoor ze zich kunnen specialiseren en de carrière ladder kunnen gaan beklimmen. Deze kans op een start op de arbeidsmarkt ontbreekt nu voor hen. Er zullen dus minder hulpbehoevende mensen zijn dan dat nu het geval is.

Meer geld naar goede doelen
Omdat iedereen bij het wegvallen van belastingen meer geld overhoudt aan het eind van de maand, zal er meer worden gedoneerd aan goede doelen. Voor de mensen waarvan de marginale productiviteit van hun arbeid zó laag is, dat ze zichzelf niet kunnen bedruipen, betekend dit dat er meer voedselbanken e.d. zullen bestaan voor hen, om op te kunnen steunen. Dit maakt voor deze armen geld vrij om uit te geven aan andere producten/diensten, zoals beveiliging.

De Staat mist economische stimulans
Beveiliging in onze huidige samenleving is een zeer inefficiënte en daardoor kostbare dienst. Zelfs zoiets fundamenteels als een communicatie systeem (C2000) faalt regelmatig. Ondanks het feit dat communicatie een probleem is zijn er momenteel plannen om van alle meldkamers één meldkamer te maken, welke nog verder van de dienstverleners (ambulancemedewerkers / brandweermensen etc.) af zal staan. Ik kan mij niet voorstellen dat langere communicatielijnen zullen leiden tot betere communicatie. Omdat de Staat geen economische stimulans heeft om de processen te verbeteren, zullen de kosten van de dienst 'beveiliging' alleen maar omhoog gaan, en daarmee verder buiten het bereik van de armen komen, tenzij er grote subsidies voor worden gegeven.

"The market 'will' provide"
In een Anarcho Kapitalistische samenleving zal de vrije markt bepalen hoe die dienst het best geleverd kan worden. Murray Rothbard verwacht dat verzekeringsmaatschappijen private beveiligings-bedrijven (Securicor etc.) zullen inhuren en deze diensten via beveiligingsverzekeringen gaan verkopen. Net als in bijna alle sectoren van de vrije markt, zullen er prijsvechters ontstaan. Deze prijsvechters-maatschappijen zullen de armen niet de meest exclusieve producten kunnen bieden voor die lage prijs, maar zij zullen wel in de behoeften van de armen kunnen voorzien.

Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...