Welkom bij onze vraagbaak! Onbekend met het libertarisme? Hier een beknopte uitleg.

Is het libertarisme (extreem) rechts?

+1 stem

1 Antwoord

+1 stem
beantwoord 22 juni 2015 door murray_roodbaard (252 punten)
Slecht als het gaat om de economie is het extreem rechts, als we volledige afschaffing van eigendomsrecht als extreem links beschouwen.

Onder wat doorgaans in de samenleving wordt beschouwd als "extreem rechts" vallen onder andere racisme, Nazisme, fascisme en antisemitisme.

Echter, het Nazisme en fascisme waren tegen het kapitalisme. Onder bijvoorbeeld het Nazisme mochten industrialisten  wellicht nominaal de leiding behouden over hun bedrijven, maar moesten alle bedrijven ten dienste staan van de Nazi-staat. De industrie stond dus gewoon de facto onder leiding van de staat, iets dat veel meer gemeen heeft met socialisme dan met kapitalisme. In economische zin stonden het Nazisme en fascisme ergens in het midden.

Racisme en antisemitisme hebben niets te maken met "rechts". Men ziet antisemitisme net zo vaak bij links voorkomen als rechts, en minderheden worden bij links vooral vaak gezien als minderwaardige mensen die hun hulp nodig hebben. Historisch gezien waren progressieven pro-slavernij en pro-discriminatie. Zo waren bijvoorbeeld in Amerika de democraten langer voorstander van segregatie dan de Republikeinen. Bij de opkomst van het cultureel Marxisme heeft voor links het egalitaire gedachtengoed met name 'strategisch' een belangrijke plek gekregen.
opmerking gemaakt 4 januari 2017 door vrijdenker (157 punten)
Mensen verwarren heel veel met rechts, volgens mij zijn dat vooral mensen op links die hun eigen straatje schoon willen vegen. Het zou mooi zijn als we links-rechts weer op een eenduidige definitie kunnen krijgen. Wat mij betreft hoe veel wil je dat de overheid voor mensen doet.
Alle inhoud is publiek domein.

Bezoek oude site
...